Skip to content Skip to footer

K in kortrijk goes green!

Onze ecologische initiatieven op een rijtje

 

Reductie warmteverlies

Dankzij extra isolatie ontsnapt er geen warme binnenlucht meer naar buiten.

Afvalverwerking

Sinds 2015 worden alle afvalstromen gemonitord en tot een minimum herleid. 

Elektriciteit, gas & water

Op tien jaar tijd hebben we de verbruiken kunnen reduceren met gemiddeld 60%!

Groendaken

De groendaken zijn niet enkel mooi, maar hebben ook vele voordelen voor het milieu.

Reductie warmteverlies

Warmteverlies tegengaan is een efficiënte manier om energie te besparen. Daarom schakelden we in 2015 de gespecialiseerde organisatie Egeon in om een thermografische meting uit te voeren. Met behulp van infraroodcamera’s werd gezocht naar ‘koudebruggen’, plaatsen waar er onvoldoende isolatie is aangebracht en de warme binnenlucht makkelijker naar buiten kan verdwijnen. Dit was bijvoorbeeld het geval aan bepaalde deuren, liften en aan het dak. Naar aanleiding van de uitgebreide analyse van Egeon hebben we op deze plekken extra isolatie en/of tochtstrips aangebracht. 

Verder werden de liftschachten uitgerust met een BlueKit. Bovenaan de liftschaft is een opening naar buiten voorzien. Vanuit veiligheidsoogpunt is dit onmisbaar, maar het zorgt er ook voor dat de verwarmde lucht uit de verdiepingen naar buiten ontsnapt. Dankzij de BlueKit, een ventilatieklep die enkel opengaat als de lift in beweging is, zorgen we voor verbetering van de energie-efficiëntie en verlaging van de exploitatiekosten van het gebouw. 

Afvalverwerking

K in Kortrijk verzamelt en recycleert al het uitgaande afval aan de hand van zes verschillende afvalstromen (restafval, karton/papier, PMD, glas, GFT en hout). Overige zaken zoals lampen, bouwafval of batterijen worden uiteraard gescheiden van het andere afval. Sinds 2015 worden de afvalstromen volledig gemonitord aan de hand van maandelijkse overzichten. We stellen bij alle afvalstromen een dalende trend vast.

Anderzijds motiveren we onze bezoekers om zo veel mogelijk gebruik te maken van de afvalbakken in en rond het winkelcentrum. Zo hebben we in 2021 onze afvalbakjes voor sigaretten aangekleed met opvallende feiten. Wist je bijvoorbeeld dat het 10 tot 15 jaar duurt vooraleer een sigaret is afgebroken? Onze  vuilnisbakken binnen (restafval, papier/karton en PMD) kregen een make-over. Zo willen we het sorteren nog aangenamer maken.

Duurzaamheid ligt ons heel nauw aan het hart. Voor onze marketingcampagnes laten we enkele malen per jaar spandoeken drukken, die we na afloop van de campagne doorgaans niet kunnen hergebruiken. Onze voorraad spandoeken is ondertussen groot en daarom groeide het idee om de spandoeken te herwerken tot nieuw materiaal. Meer bepaald tot shopping tassen, laptophoezen en etuis. Ideaal om bijvoorbeeld je pennen, make-up of trui in op te bergen. Origineel en exclusief: een echte must-have dus! Voor de productie van deze trendy goodies werkten we samen met de mode-opleiding van Spes Nostra Heule.

Elektriciteit, gas en & water

Sinds de oprichting van K in Kortrijk in 2010 is het verbruik voor elektriciteit, gas en water met gemiddeld 60% gedaald. Dat is een enorme besparing die we hebben kunnen realiseren door processen te optimaliseren. In 2021 hebben we de omschakeling gemaakt naar LED verlichting (in o.a. dak, plafond en parking). Daarnaast maken we ook gebruik van schakelaars met sensoren. Deze intelligente regeling zorgt ervoor dat er geen licht brandt in ruimtes waar niemand aanwezig is en dat de verlichting via een timer (tijdgestuurd) bediend kan worden. 

De structuur van het gebouw zorgt ervoor dat warmte wordt binnengehouden en dat er niet extra gestookt hoeft te worden in de gangen en technische ruimtes. De winkeliers kunnen aansluiten op ons centraal verwarmingssysteem en vervolgens zelf de temperatuur in hun winkel regelen dankzij een warmtepomp. We maken ook gebruik van night cooling, een slimme ventilatieoplossing die het gebruik van airco helpt te beperken in de zomer. Het gebouw kan ’s nachts afgekoeld worden via speciale roosters in het dak die frisse lucht binnenlaten. Zo warmt het gebouw minder snel op en kunnen we een aangenaam binnenklimaat realiseren.

Groendaken

Op het dak hebben we verschillende soorten begroeiing laten planten, goed voor een oppervlakte van in totaal 600 m². Deze groendaken worden goed onderhouden en hebben vele voordelen voor K in Kortrijk en voor de omgeving. Een groendak vangt het regenwater op en vertraagt de afvoer. Dit voorkomt overbelasting van het riool bij extreme regenbuien. Doordat een groendak bescherming biedt tegen weersinvloeden, verlengt het de levensduur van het dak.

Groendaken verhogen de biodiversiteit, nemen via de beplanting CO2 op en zuiveren het water en de lucht. Ze isoleren geluid, warmte en kou. Dat zorgt voor een lagere energierekening en brengt verkoeling in de stad. Al deze voordelen spelen perfect in op de locatie van K in Kortrijk in het midden van de stad. 

K in Kortrijk is performant op vlak van duurzaamheid door de keuze van isolatiematerialen, de groendaken en verwarmings- en verluchtingssysteem op basis van nachtkoeling. We blijven iedere dag opnieuw zoeken naar nieuwe manieren om te innoveren en te besparen. 

Suggesties of tips? We horen het graag! Contacteer ons via info@k-in-kortrijk.be.